Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben je sportief en vind je het leuk om met jongens en meisjes van je eigen leeftijd samen te sporten? Dan is korfbal écht wat voor jou! Je traint de techniek en de tactiek en conditie krijg je vanzelf. Met korfbal kun je in het voor- en najaar lekker buiten sporten en in de winter aangenaam binnen korfballen. En ondertussen maak je tal van nieuwe vrienden!

Korfbal is leuk voor jong en oud. Vanaf drie jaar kun je meedoen met de kangoeroes en leer je gooien en vangen op een speelse manier, eerst met een zachte bal en later met een echte korfbal. Ook de korf groeit met je mee. Vanaf zes of zeven jaar ga je met de F-jes echte wedstrijden spelen. Bij Olympus '58 spelen we op recreatief maar ook op hoger niveau. Voor elk wat wils dus. Misschien kom je uiteindelijk wel bij de Senioren 1: het topteam van de vereniging!

De bedoeling van korfbal is dat de aanvallers doelpunten maken en dat de verdedigers dit proberen te voorkomen. Een doelpunt wordt gescoord als een aanvaller de bal van boven af door de korf weet te gooien. Aanvallen en verdedigen zijn dus allebei belangrijk. Daarnaast moet je snelheid, uithoudingsvermogen en kracht hebben. En ook nog eens met een bal overweg kunnen!

Geschiedenis

Korfbal is ooit bedacht door de Amsterdammer Nico Broekhuysen. In 1902 ging hij naar Zweden om te leren hoe je gymnastieklessen moest geven. Een van de spelletjes die hij daar leerde was Ringboll. Dit was een spel dat door jongens en meisjes samen werd gespeeld. De bedoeling was om de bal door een ring te gooien die aan een paal van drie meter hoog hing. Ringboll werd gespeeld in drie vakken; een aanvalsvak, een verdedigingsvak en een middenvak. Nico Broekhuysen vond dit spel zo leuk dat hij het ook ging spelen op de school waar hij lesgaf. Hij veranderde de regels een klein beetje en de naam van dit nieuwe spel werd korfbal. Korfbal werd al snel populair in Nederland. Wist je dat korfbal tot 1992 met drie vakken werd gespeeld? Daarna is het middenvak verdwenen en is het 'tweevakskorfbal' ontstaan.

Jongens en meisjes

Een van de redenen dat korfbal zo populair is geworden, is dat het de enige teamsport ter wereld is waar jongens en meisjes in één team samen spelen. De teams bestaan meestal uit vier jongens en vier meisjes.

Binnen en buiten

Vroeger werd korfbal alleen maar buiten gespeeld, maar in 1966 veranderde dit. Om in de koude wintermaanden toch te kunnen korfballen, werd er een zaalcompetitie gestart. Nu speel je van augustus tot en met oktober buiten, van november tot en met maart binnen en vanaf april weer buiten. Zo kan je dus het hele jaar korfballen!

Het speelveld

Tot en met de D (ongeveer 11 jaar) kan korfbal nog in één vak worden gespeeld. Je bent dan aanvaller als je de bal hebt. Als de tegenstander de bal heeft, moet je snel verdedigen. Als je ouder wordt, speel je in twee vakken. In elk vak staan vier aanvallers en vier verdedigers. In het ene vak valt het blauwe team aan en verdedigt het rode team. In het andere vak valt het rode team aan en verdedigt het blauwe team. Na twee doelpunten (of na een bepaalde tijd in de jeugdteams) wordt er van vak en van functie gewisseld, de aanvallers worden verdedigers en de verdedigers worden aanvallers.

De spelregels

Korfbal is een sport die je samen moet spelen. Lopen of dribbelen met de bal is niet toegestaan. Overspelen en vrij lopen zijn belangrijke onderdelen in het spel. Vrijlopen is belangrijk, omdat je niet verdedigd mag schieten. Het is verdedigd als de speler die tussen de paal en de aanvaller staat zijn armen omhoog heeft. De verdediger moet zo dicht mogelijk bij de aanvaller staan, zodat de aanvaller met de hand aangeraakt kan worden. Iedereen heeft een persoonlijke tegenstander. Een jongen mag geen meisje verdedigen en een meisje mag geen jongen verdedigen. Korfbal hoort met de handen gespeeld te worden. Je mag de bal niet met je been of voet raken. Lichamelijk contact mag ook niet. Trek dus niet aan andermans shirtjes, ga niet krabben, duwen of aan haren trekken. Er is een grote kans dat de scheidsrechter het ziet en dat je gestraft wordt. De bal uit de handen slaan mag ook niet.